10.8.2012

Pientä korotusta kahvin hinnassa sitten markka-aikojen!

Varoitus: Tämä postaus "saattaa" sisältää avautumista. Kyseessä tämän blogin ensimmäinen (eikä varmasti viimeinen) virallinen avautumispostaus.Kuva: hospitalitymagazine


Meillä on aivan ihana juhlapaikka Särkänlinna, joka on lähes kaikinpuolin aivan loistava. Yksi pieni miinus (tai plussa noin niinkuin budjetin loppusummaa ajatellen) on kahvin hinta. Menuun siis kuuluu valinnaisesti joko jälkkäri tai hääkakku, mikä on aika näppärää, kun häistä on kyse. Mutta kahvi ei kuulukaan! Lälläslää! Kaikki kihvelit ja kahvelit ja jokainen lasi ja servietti ja systeemi kuuluu, mutta ei kahvi tai tee.

Tässä eräänä kauniina päivänä ehkä noin kuukausi sitten alkoi mielessäni kolkutella kahviasiat, koska useampaan kertaan erilaisia teekkarijuhlia järjestäneenä ja juhlapaikkoja kilpailuttaneena olen törmännyt siihen, että kaikki muu kuuluu menun hintaan, mutta kahvista kiskotaan suomeksi sanottuna sikamaisia hintoja. Ja ottaen huomioon, että kyseessä on hädin tuskin pullonkorkkia suurempi kupponen, josta kahvin ystävä saa hörpättyä noin kaksi kertaa ennenkuin pohja tulee vastaan, niin sikamaisuus alkaa lähestyä jo emäsikamaisuutta. Niin ja sama koskee teetä! Kuinka paljon oikeasti kahvikupillinen maksaa (jos ei työvoimakustannuksia ravintolassa lasketa mukaan)? Tai teekupillinen?

Kahvipaketista saa noin 65 kupillista (n. 1,25 dl/kuppi) kahvia ja jos ajatellaan vaikka ihan tavallista Juhla Mokkaa saa paketillisen suunnilleen 4,5 eurolla, niin kupin hinnaksi tulee noin 6,9 senttiä, eli noin 0,069 euroa. Liptonin Yellow Labelia saa 50 pussia suunnilleen hintaan 2,2 euroa ja kun jokainen teen juoja käyttää yhden pussin (oletetaan tässä vesi ilmaiseksi), tulee hinnaksi 4,4 senttiä eli 0,044 euroa per teenjuoja. Noh, onhan tässä sitten huikeita lisäkustannuksia kuten maito ja sokeri, joista varmasti tulee järjettömiä summia, sanotaan vaikka, että 2 senttiä per nuppi näistä lisukkeista. Edellä olevan perusteella päästään sellaiseen lopputulokseen, että kustannus per kahvinjuoja (oletetaan 2 kuppia) on 17,8 senttiä, eli 0,178 euroa ja teenjuojaa kohden (oletuksena taas 2 kuppia) kustannus on 12.8 senttiä, mikä tarkoittaa 0,128 euroa. Ja huomioidaan nyt sekin, että kaikki eivät käytä sokeria eivätkä kaikki ota kahta kuppia, tai kuppia ollenkaan. Silti tuo kahvikustannus olisi maksettava kaikista, riippumatta siitä, kuka sen kahvikupin mukaansa nappaa ja kuka ei.

Kahvi on siis tuo huomioiden kallista ihan tavallisessakin kattilassa, jopa euron hintaisessa kahvikupissa on huimaavat katteet, vaikka kahvin keittoon uhratusta työvoimasta aiheutunut kustannus otettaisiinkin huomioon. Mutta mutta, mitenkäs sitten meidän juhlapaikkamme tarjous (ja siis samoissa hinnoissa liikutaan muissakin ravintoloissa)? Nyt, istukaa tukevasti ja pitäkää hatuistanne kiinni, sillä paljastan kahvin/teen maksavan 4,4 euroa per hlö. Siis kyllä, en kuseta tai huijaa, vaan hinta on todellakin 4,4 euroa!!! Ei ihan olla enää markan per kuppi -hinnoissa. Jos käyttäisin rumia sanoja, sanoisin, että ei v*ttu ole todellista! Noh, kahviahan saa toki santsata sen verran kuin haluaa, mutta jotta kahvia tulisi otettua ns. koko rahan edestä, täytyisi jokaisen urakoida noin 50 kuppia kahvia. Mutta hei, eihän se oo pahakaan! Sitten vaan kaikki yhdessä vessajonoon, yhteinen tekeminen rikkoo jäätä ja saa vieraat viihtymään. Teenjuojilla on hiukan isompi urakka, nimittäin lähes 70 kupillista täytyisi ryystää. Siinä on sitten pahemmallekin kofeiiniaddiktille työnsarkaa.

Juu, en maksa, arvasit oikein. Ihan vaan periaatteesta EN MAKSA! Meillä on onneksi jatkot, joten tämä ongelma ratkennee sillä, että valitaan hääpäivällismenusta vaihtoehto jälkiruoka, jonka kanssa ei siis tarjota kahvia, ja kakkukahveista nautitaan vasta jatkoilla. Tuolla hinnalla per hlö saan kyllä helposti kakut hankittua ja kahvit keitettyä, ja kakkua pitäisi jatkoilla jokatapauksessa olla niille, jotka eivät osallistu pääjuhlaan. Näin siis on pääjuhlijoillakin hyvä syy siirtyä sankoin joukoin jatkoille, kun siellä on luvassa vielä kakunleikkaukset ja ensimmäinen tanssi sun muuta sälää. Ongelmia aiheuttaa korkeintaan se, miten saadaan mahdollisimman jouhevasti noin 150-200 henkilöä kahvitettua niin, ettei kenenkään tarvitse jonottaa koko yötä...

Eli siis vinkiksi vaan juhlapaikkaa etsiville, syynätkää tämä kahviosuus tarjouksesta huolellisesti, ettei tule ylläriä. Meille tämä ei varsinaisesti yllätys ollut, mutta kahvin hinta tämän tyyppisissä juhlatarjouksissa on aina kamalan pöyristyttävä!

Ja jos jaksoit lukea tänne saakka, niin sitten tämän avautumisen lisäksi tähän postaukseen myös tunnelmankeventäjäksi muutaman kuvan verran iloisia ja herkän kauniita kakkuja :). Hauskaa perjantaita kaikille! (Kuvat: The Knot, brides.com ja blog.girlybubble.com)
10 kommenttia:

 1. Ei voi sanoa muuta kun HUHHUH. Kahvista 4,4€ on ihan törkyhinta, mutta että TEESTÄ myös, niin jo on hinnat kohdillaan. Älytöntä.

  Me keitellään omat juhlamokat hääpaikalla, joten itselle ei onneksi tule tollasia ylläreitä.

  VastaaPoista
 2. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, taidan tehdä molempia! ='D

  Järkyttävä hinta! Mutta sen verran pitää huomauttaa näin teen juojana, että ei välttämättä ihan 70 kuppia tarvitse santsata, koska teekupit ovat yleensä ottaen hieman isompia. Sama litramäärä siitä varmaan kuitenkin tulee, että vessajonoon vaan.

  En myöskään halua kuvitella millaisen närästyksen siitä kahvimäärästä voisi saada!! =D

  VastaaPoista
 3. WTF. Sadan hengen kestit ja 440euroa, jo on markkinat! :0

  VastaaPoista
 4. Repesin ja tipahdin. Tähän samaan olimme itsekin törmänneet ja onneksi juhlapaikkamme (Fregatti - Tiiliholvi) menuussa kuului kahvi ja tee mukaan hintaan. Paras oli kahvi-teestä 6,5 euron lisähinta (en nyt muista enää missä, koska kilpailutin varmasti parikymmentä paikkaa). Toinen mihin kannattaa varsinkin talvihäissä kiinnittää huomiota on narikkakustannus, joka ei sekään myöskään ole aina paketissa mukana. Pari lauttamatkan päässä olevaa juhlapaikkaa meillä karsiutui myös ihan periaatteesta, että jos viime kesänä olisi tehnyt tälle kesälle varauksen ja maksanut jo osan siitä, niin kuitenkin lauttamatkan hintaan oli luvassa parin euron korotusta. Ihan vain periaatteesta..

  VastaaPoista
 5. Ei oo todellista! Mä en tiä niinku normikahvin hinnastakaan mitään, kun en kahvia juo. Mutta kuinka voi pyytää NOIN PALJON!? :O Kyllä mäkin keittäsin ihan omat kahvit, hullua rahastusta. Huhhuh!

  Mutta onneksi kauniita kakkusia lopussa :P

  VastaaPoista
 6. Jo on pokkaa pyyttää tollasta hintaa! Huhhu! Taitaa olla aikamoista kahvia ja teetä kun noin kovalla hinnalla sitä keittelee. Itse kyllä koittaisin tinkiä, sen verran on ilmaa hinnassa.

  VastaaPoista
 7. Toi on kyllä aivan järkyttävää riistoa, come on! Saa olla hitto kultaaa sekoitettu sekaan, että hinnassa olisi mitään tolkkua :D

  VastaaPoista
 8. Kiitokset kaikille kommentoijille kanssapöyristelystä! Olenkin jo muotoillut kutsuun lauseen: "Maksamme näistä bileistä maltaita ja siksi toivomme, että vieraamme nauttivat juhlista koko rahan edestä. Esimerkiksi kahvin kohdalla se tarkoittaa noin 50 kupin nauttimista."

  LeLehän sen huomasikin, ettei ne siellä mitään Juhla Mokkaa tarjoa, vaan Kulta-Katriinaa! Sehän selittää hinnan...

  VastaaPoista
 9. Liptonin Yellow Label EI muuten sitten ole kohtuullinen tee. Myös teen juojat ovat ihmisiä. Kun hankitte teetä, tehkää palvelus ja ostakaa ihan mitä tahansa haudutettavaa teetä. Jos teen on pakko olla pussiteetä älkää ostako Yellow Labelia, se on huonolaatuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen ehdottomasti enemmän tee-ihmisiä ja olen täysin samaa mieltä kyseisestä Liptonin tuotteesta. Se oli tässä laskelmassa mukana lähinnä esimerkinomaisesti :). Meillä kyllä varmasti hankitaan useampaa vaihtoehtoista teelaatua tarjolle, jotta jokainen löytää omansa ja itselleen mieluisen.

   Poista

Ilahdun kommentistasi!