6.8.2012

Juridista jupinaaOlen tässä aloitellut diplomityötäni pikkuhiljaa ja tarkoitus olisi saada se jouluun mennessä valmiiksi. Noh, saattaapi olla aika rankka syksy tulossa, kun Diplomityön laskennallinen tuntimäärä pyörii jossain 800:n paikkeilla ja minä käytän dippaan 2 työpäivää viikossa noin neljän kuukauden ajan, eli noin 250 tuntia. Kolme päivää viikosta teen "oikeita töitä"... Mitä todennäköisimmin menee vapaa-aikakin aika tiukasti dipan ja loppujen kurssien parissa. Mutta olen vakavasti päättänyt diplomi-insinööriytyä ennen rouviintumista, ja vieläpä hyvissä ajoin ennen rouviintumista. Peukut pystyyn, ettei iske burn out ja saan paperit käteen tammi- tai helmikuussa! (Saisi se kaaso LÅ tulla takaisin töihin, jottei tarvitsisi enää sen duuneja tehdä ;).

Mutta mutta. Aasi alkaa uhkaavasti horjua sillalla ja ehkä kohta jo putoaakin. Luen siis pääaineenani talous- ja kiinteistöoikeutta ja dippakin liittyy kiinteistösopimusoikeudellisiin juttuihin. Siksipä tuli mieleeni kirjoitella hiukan avioliiton juridisesta puolesta... Nyt siis luvassa asiapitoisempi postaus.


Naimalupa
Kuka saa mennä naimisiin? Ja kenen kanssa?
Itsestään selväähän on tietysti se, että naimisiin aikova ei saa olla avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Jos on, niin häitä pitää sitten lykätä sen verran, että saa vanhat liitot virallisesti päätettyä. Ja täysi-ikäinen pitää olla.

Avioliitto on kielletty tietenkin lähisukulaisten kesken (lapsi ja vanhempi, sisarukset ja puolisisarukset), myöskään enonsa tai setänsä tai tätinsä kanssa ei saa mennä naimisiin eikä ottolapsiaan saa naida. Jos tahtoo kuitenkin naida vaikkapa enonsa tai ottolapsensa, voi oikeusministeriö antaa poikkeusluvan. Ja oikeusministeriö voi antaa luvan avioitumiseen myös alle 18-vuotiaalle.

(Kirjoittajan huomio, enonsa kanssa avioon asteleminen on ainakin minusta "hippasen" outoa, oli ministeriön lupa tai ei...)

Esteiden tutkinta
Avioliiton esteet on tutkittava ennen alttarille astelemista. Esteiden tutkinta on aina pakollinen riippumatta siitä, onko kyseessä siviilivihkiminen vai kirkollinen vihkiminen. Esteiden tutkimista ei pidä sekoittaa kuulutusten hakeemiseen...

Esteiden tutkinnan voi suorittaa maistraatti tai seurakunta, jonka jäseniä avioliittoon aikovat ovat (tai toinen heistä on). Maistraatista siis esteiden tutkinnan voi hakea aina, vaikka olisikin kyseessä kirkkovihkiminen. Jos vihkiminen on kirkollinen ja esteet tutkitaan maistraatissa, kannattaa huolehtia, että paperit päätyvät papille. Niitä ei siis maistraatista toimiteta suoraan vihkivälle taholle. Huom! Todistuksen on oltava mukana vihkitilaisuudessa!

Lomake, jolla esteiden tutkintaa haetaan, löytyy täältä. Sama lomake käy sekä maistraattiin että seurakuntaan.

Aikataulu?
Todistuksen esteiden tutkinnasta saa aikaisintaan seitsemässä päivässä ja todistus on voimassa 4 kuukautta. Esteiden tutkintaa voi siis hakea aikaisintaan neljä kuukautta ennen ja viimeistään viikkoa ennen vihkipäivää. Mieluummin ajoissa kuin myöhässä!

Sukunimi
Sukunimiasiassa on kaksi vaihtoehtoa: otetaan yhteinen sukunimi tai kumpikin säilyttää omansa. Aika simppeliä siis.

Yhteiseksi nimeksi voidaan valita jommankumman puolison sukunimi (jos jompikumpi on ollut aiemmin naimisissa, ei yhteiseksi nimeksi voi ottaa aiemman avioliiton kautta tullutta nimeä, vaan on otettava ns. tyttönimi). Yhteiseksi nimeksi voi hakemuksen perusteella ottaa myös sukunimen, jota on kättänyt jommankunnan esivanhemmat (eli esim. isoisoisovanhempien ruotsinkielinen sukunimi ennen sukunimen suomennosta) tai kokonaan uuden keksityn nimen. Asiaan vaikuttaa sukunimilaki, johon kannattaa perehtyä, jos aikoo kikkailla jotain kovin erikoista. 

Oman sukunimensä voi myös säilyttää niin sanottuna väliviivaratkaisuna. Eli jos vaikkapa Riitta Rintala ja Reijo Rantala menevät naimisiin, voi Riitta ottaa nimekseen Rintala-Rantala, tai jos päädytään Riitan sukunimeen yhteisenä nimenä, voi Reijosta tulla Rantala-Rintala.
Jos puolisot eivät aio säilytää omia sukunimiään, täytyy asiasta ilmoittaa vihkijälle ennen vihkimistä.

Lisäksi tietysti on erilaisia avioliiton kautta tulevia perintöjuttuja yms. Mutta niistä voisin postailla joskus tuonnempana. Tässä oli nyt lähinnä niitä asioita, joiden on oltava kunnossa ennen kuin voi sanoa "tahdon".

Lähteinä käytin namisiin.infoa ja avioliittolakia.

Ja tähän loppuun sanon taas kerran pyh ja pah bloggerille! Tuohon loppuun tuli jostain ihmelaatikko, jota en vain saa pois. Kuvitelkaa siihen mieleisenne kuva!
     


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!