23.8.2012

Nimikiemuroita
Aikaisemmin olenkin jo maininnut, että sukunimeni tulee muuttumaan avioliiton myötä. Meidän kohdalla asiassa ei ole ollut sen kummemmin pohdittavaa, vaan nimenmuutos on ollut aikalailla selvää alusta asti. Minä otan miehen nimen ja sillä sipuli. Minulla kun ei ole mitenkään erikoinen tai harvinainen sukunimi, josta en millään haluaisi luopua, niin ei tarvitse kenenkään kärsiä itkusta ja hampaiden kiristelystä. Nykyinen nimeni on kaikessa harvinaisuudessaan tasoa tavallinen tallaaja ja meitä löytyykin tällä hetkellä väestörekisterikeskuksen mukaan 6070, kun taas tuleva sukunimeni on käytössä 84:llä henkilöllä. Ja ilmeisesti kyseinen etunimi-sukunimi-yhdistelmä tulee sitten olemaan ainoa laatuaan, eli minusta tulee uniikki! (Saatan olla väärässäkin, mutta pieni toiveajattelu sallittakoon tässä yhteydessä.)

Mutta mitäs kaikkea sitten täytyykään ottaa huomioon, kun nimi vaihtuu? No, ainakin kaikki kortit ja passit sun muut pitää uusia. Uusi nimikirjoitus pitää opetella (noooh, sitä on saatettu jo harjoitellakin ihan vaan ohimennen...) ja tietysti pitää muistaa myös opetella sanomaan oma nimensä, esim. puhelimeen vastatessa... Huh, tästähän tulee hankalaa!
Hassulta nimenmuutos tuntuu etenkin työn kannalta. Yhtäkkiä sähköpostissa onkin lähettäjän kohdalla eri nimi ja puhelimeenkin vastaan eri nimellä. Miten ne ihmiset tajuaa, että sama tyyppi se on, joka siellä luurin toisessa päässä höpisee... Pitäsköhän vaihtaa työpaikkaa siinä häiden aikaan, niin pääsisi tästäkin ongelmasta ;). No, onneksi maineeni ei vielä ole varsinaisesti kiirinyt alan ihmisten keskuudessa, ehdin siis hyvin tekemään itseäni tykö hektisessä business-maailmassa vasta häiden jälkeen...

Ja suurin kysymysmerkki on passi. Meillä kun ehkä on tarkoitus lähteä lyhyelle pikahäämatkalle heti häiden jälkeen, ehkäpä jopa Suomen rajojen ulkopuolelle. Ja siihen tarvitaan tietysti passi. Jo naimisissa olevat, nimensä vaihtaneet ja heti häiden jälkeen matkustaneet, auttakaa! Onko siinä mitään ongelmaa, että nimenmuutos on ilmoitettu vihkijälle, mutta pasi on vielä vanhalla nimellä. Ei kai? Jos siis matka on kuitenkin varattu vanhalla nimellä ja nimi täsmää passissa olevaan nimeen? Varsinaiseen häämatkaan mennessä olen sitten ehtinyt kaikki viralliset kiemurat saamaan kuntoon...


 
 
Mutta niin, taas yksi järkättävä asia tämäkin. Huhhuijaa ja puhhuh. To Do -lista pitenee pitenemistään... Mutta hei, häät on ihana juttu ja häähääräilystä kannattaa nauttia nyt, kun siihen sen (toivottavasti) ainoan kerran on omalla kohdalla mahdollisuus!
 
 
Ja vielä virallista asiaa maistraatin sivuilta kopioituna:
 
Sukunimi ja avioliitto
Sukunimi voidaan muuttaa esimerkiksi avioliiton solmimisen yhteydessä. Tällöin avioliittoon aikovien on ennen vihkimistä ilmoitettava vihkijälle, mitä sukunimeä tai sukunimiä he tulevat käyttämään vihkimisen jälkeen. Yhteisen sukunimen puolisonsa kanssa ottanut voi avioliiton aikana muuttaa nimeään kirjallisella ilmoituksella, jos
 • hän haluaa ottaa henkilökohtaiseen käyttöönsä yhteisen sukunimen edelle sen sukunimen, joka hänellä viimeksi oli naimattomana ollessaan tai sukunimen, joka hänellä oli avioliittoon mennessään.
 • puolisot on vihitty avioliittoon ennen 1.1.1986 ja vaimo haluaa ottaa sukunimekseen sen sukunimen, joka hänellä viimeksi oli naimattomana ollessaan.
 • Puoliso voi avioeron tai puolison kuoleman jälkeen ottaa käyttöön sen nimen, joka hänellä oli käytössä yhteisen sukunimen edellä tai joka hänellä viimeksi oli naimattomana ollessaan. Nimen voi muuttaa ilmoituksella maistraatille.
 
 
 
Kuvat Etsystä.

4 kommenttia:

 1. Itselläni oli sama ongelma mielessä, mutta jostain muistan lukeneeni, että riittää jos passissa on sama (vanha) nimi kuin millä matka on varattu. En edes tiedä onko mahdollista hakea passia jos ei ole jotain todistusta nimenvaihdoksesta, ja me kun ainakin lähdetään häämatkalle heti sunnuntaina häiden jälkeen, niin eipä siinä ehtisi paljoa passeja hakemaan vihkitodistuksen kanssa.
  Summasummarum, viimeinen mahdollisuus matkustaa tyttönimellä, nautitaan siitä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä asenne! Nautitaan tyttönimestä silloin, kun sitä vielä voi käyttää!

   Poista
 2. Minä tätä selvittelin maistraatissa: vanhalla passilla (=vanhalla nimellä) saa matkustaa niin kauan kun matkakin on varattu samalla nimellä. Minun passini on voimassa vuoteen 2015, joten ajattelin matkustella tyttönimelläni siihen saakka. Säästyy siinäkin muutama lantti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset tiedosta! Mulla passi vanhenee muutama kuukausi häiden jälkeen, joten joka tapauksessa pitää pian juhlien jälkeen uusia. Muuten kyllä reissailisin vanhalla nimellä pidempäänkin :)

   Poista

Ilahdun kommentistasi!