9.7.2013

Ihana kamala valokuvausTaksissa matkalla kohti kirkkoa, perhosia mahassa ja sopivaa jännitystä ilmassa :) Kuva: Jori HeinonenJos olet tuleva morsian (tai miksei sulhanenkin), luehan tämä teksti erityisen huolella. Haluan nimittäin jakaa kokemuksiani valokuvauksesta ja siihen liittyen antaa myös pari vinkkiä.

Hääpäivä on yhtä hässäkkää alusta loppuun, teit niin tai näin, tulee jossain vaiheessa hoppu eikä siinä hulinassa oikeasti jaksa ajatella kovinkaan järkevästi. Päivä on niin ihana, että haluaa keskittyä vain siitä nauttimiseen eikä niin sanotusti ole huolta huomisesta. Koska päivän aikana ei ehdi todellakaan keskittyä kaikenmaailman pikkujuttuihin, jää myös valokuvausasiat helposti taka-alalle. Ylipäätään juhlahumussa tulee hiukan sellainen hälläväliä-fiilis, kaikki on vain niin ihanaa, ettei asioista jaksa stressata!

Itseäni harmittaa muutamat valokuvaukseen liittyvät jutut aika paljon, mutta se ei missään nimessä johdu meidän kuvaajasta! Kaikki otetut kuvat ovat ihania ja niistä hehkuu ilo ja onni. Kuvia on paljon ja vielä enemmän, mutta koska mikään ei ole täydellistä, niin aina jää jossittelun varaa. Harmitukseni liittyykin lähinnä siihen, että päivän aikana ei tullut otettua kaikkia kuvia, joita olisin halunnut otettavan. Meillä ei ole yhteiskuvia polttariporukasta, kuvaa minusta ja isäpuolestani ei ole lainkaan lukuunottamatta alttarille kävelyä, kaasojen kanssa tuli otettua aivan liian vähän kuvia ja kokonaan ottamatta jäi kuva kunkin kanssa erikseen. varsinaista sormuskuvaa ei otettu missään välissä eikä kuvaa esimerkiksi sulhasesta ja sulhasen äidistä/isästä jne jne jne. Mutta nuo kaikki tuollaiset ovat asioita, joita kuvaaja ei voi tietää. Kuvaaja ei ole ajatustenlukija eikä siis osaa arvata, mitä kaikkea pitäisi kuvata. Eikä yksi kuvaaja tietysti ehdikään kaikkea kuvaamaan! Juttelinkin aiheesta jo Lauran kanssa ja hän tuntui harmittelevan ihan samoja juttuja. Meillä oli harrastajakuvaaja ja heillä ihan ammatilainen, joka kuvaa häitä työkseen, silti harmituksen aiheet ovat yhteiset. Kuvaajan taidoista ei siis homma ole kiinni vaan siitä, että meillä jokaisella on taipumusta tavoitella täydellisyyttä ja kun totuus onkin se, ettei mikään ole täydellistä, niin iskee harmitus.

Kannattaa siis varautua siihen, ettei kuvaus mene juuri niinkuin olisit halunnut. Jotain mitä olisit ehdottomasti halunnut, puuttuu  kokonaan ja jostain asiasta on vaikka miten monta kuvaa joka suunnasta. Joku juttu on myös aina tyhmästirajattu. Sinulla on potreteissa omasta mielestäsi tyhmä ilme tai joku hius hassottaa tai puvun helma on huonosti tai... Tai vaikka päivä on pilvinen, jolloin et saa kuviin sitä ihanaa sinistä taivasta, joka oli niissä esimerkkikuvissa, jotka löysit Style Me Prettystä tms. Älä siis haaveile liian yksityiskohtaisia haaveita!

Meillä oli varsinaisen kuvaajan lisäksi kaksi kaveria, jotka kuvasivat erityisesti ykstyiskohtia, kuten kattausta, kukkia, menukortteja yms, yms ja tämä oli tosi hyvä ratkaisu, kuvaajamme sai keskittyä meihin eikä hänen tarvinnut huolehtia kaikista pikkujutuista.


Muutama vinkki kuvausta ajatellen:

- Potretit kannattaa ottaa ajan kanssa, kiireessä hommasta ei tule mitään. Jos olette miettineet ottavanne potretit vihkimisen jälkeen tiukalla aikataululla, miettikää vielä kerran. Varmasti on ihana ajatus, että näette toisenne alttarilla ensimmäisen kerran häääivänänne, mutta kuvat säilyvät pitkään ja varmasti harmittaa jälkeenpäin, jos ne ovat sinne päin. Varatkaa ainakin riittävästi aikaa ja vieraille jotain tekemistä kuvauksen ajaksi!

- Etsikää kuvaajalle muutama fiiliskuva ja jos haluatte erityisesti jonkun tietyn poseerauksen (esim. toisinnon kihlakuvasta tms), kertokaa siitä kuvaajalle mieluiten jo etukäteen.

- Miettikää, kenen kanssa ehdottomasti haluat yhteiskuvia. Perhe, kaasot, bestmanit, ystävät, kummitäti jne. tee näistä lista ja pyydä esim. kaasoa huolehtimaan, että kuvat tulee otettua. Jos kuvaaja on palkattu ammattilainen, ei hän tunne vieraita ja hänen on varmasti aika hankala huolehtia, että kaikki kuvat tulee otettua.

- Varatkaa ohjelmaan aikaa ihan vain kuvien ottamista varten. Esim. ruuan ja kakun välissä voisi olla näppärä rako, tällöin voi ottaa kuvia kaikista niistä, joiden kanssa kuvia haluat. Samalla myös vieraat voivat tulla omilla kameroillaan räpsimään kuvia.

- Pyytäkää mahdollisuuksien mukaan jotain juhlavierasta ottamaan kuvia yksityiskohdista, jos siis yksityiskohdat ovat teille tärkeitä.

- Mietti etukäteen, millaisia kuvia esim. kaasojen/bestmanien kanssa haluatte. Myös kuvaajilla on yleensä hyviä ideoita!

- Miettikää muutenkin, mitä kuvia haluatte ja tehkää niistä lista kuvaajalle. Ei kuitenkaan ole kovin järkevää työntää sadan kohdan listaa kuvaajalle, mutta parikymmentä tärkeää juttua varmasti voi listata. Esimerkiksi Juha Sompinmäki on koonnut niin sanottuja must have -kuvia tänne, sieltä voi ainakin poimia suosikkejaan. Muistakaa kuitenkin, että kuvaaja osaa hommansa eikä häntä liikaa kannata ohjailla.

- Pihistäkää mieluummin jossain muussa ja palkatkaa ammattilainen kuvaamaan. Valitkaa kuvaaja huolella portfolioiden perusteella ja ottakaa se, jonka tyyli eniten miellyttää teitä.

- LUOTA KUVAAJAN AMMATTITAITOON! Kuvaaja osaa kyllä etsiä parhaat kuvakulmat ja parhaat valonsuunnat sun muut.

- Älä odota täydellisyyttä, odota parasta mahdollista lopputulosta.

- Älkääkä herranjestas sentään rakennelko pilvilinnoja jenkkihääsivuistoilta löytyvien kuvien varaan. Lopettakaa se netissä surffailu NYT! :)


Näillä eväillä siis eteenpäin. Toivottavasti tästä oli jollekulle hyötyä ja vinkeistä jotain apua. Ainakin siihen, että osaa varautua juhlien jälkeiseen harmitukseen ja siihen, ettei kaikkea voi saada.14 kommenttia:

 1. Tosi hyvä ja järkevä postaus! Viimeinen ranskalainen viiva alkoi hymyilyttää; niin hyvä muistutus häiden järjestäjälle aika monenkin asian kohdalla. ;)

  VastaaPoista
 2. Hei, en ollut ees ajatellut, että ruokailun jälkeen ja kakkukaffeja odotellessa olis loistava tilaisuus näpsiä kuvia. Ihana huomio - nyt ehditään ottaan siinä välissä vaikka perhepotretit ja sitten kaffittelujen jälkeen vähän lisää potretteja hääparista sekä sitten joitain vapaamuotoisempia porukkakuvia.

  Kyllä te jo avioituneet ootte oikeita aarteita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ollaankii! ;) Ehdottomasti kannattaa tosiaan varata aikaa. Me otettiin kaasojen ja bestmanin kanssa kuvia onnittelujen jälkeen sillä aikaa, kun vieraat siirtyi paikoilleen ja perhepotretteja tauolla. Siinä samalla tauolla ihmiset ehti hyvin käydä tupakalla/vessassa/mitä vaan.

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus ja oon ihan samaa mieltä sun kanssa Hanna :) Tein meidän valokuvaajalle listan, mistä ja keistä haluan kuvia ja ne kuvat sain 99% :) Muutama yhteisfoto joidenkin läheisten vieraiden kanssa ei onnistunut kuvauksellisesti (johtuen jonkun vieraan omituisesta ilmeestä) ja se hieman harmitti, mutta onneksi sain kuvia myös muilta vierailta juuri tuosta samasta tilanteesta ja niissä fotoissa oli ilmeet paremmat. Valokuvaajia on niin monenlaisia ja kaikilla varmasti omanlainen tyyli kuvata. Suosittelen kans listan tekemistä ja sen käymistä läpi valokuvaajan kanssa etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä tyypillistä, että jollakin on aina huono ilme tms. Mua ehkä eniten jäi harmittamaan se, että kaasojen kanssa otettiin niin vähän kuvia. JOtain erikoisempia olis ollu kiva myös ottaa, nyt on noita perus naiset rivissä -otoksia lähinnä. Mutta tosiaan, listat on påp!

   Poista
  2. Meilläkin jäi ne hieman erikoisemmat fotot ottamatta, sillä ei muistanut, eikä kerennyt! Tosin ei se minua harmita :) Kaikkea ei vaan kerkeä, eikä kaikkeen taivu... Meillä oli vieraiden ylläriohjelmaa melko paljon, joten noita yhteisfotoja ei kauheesti keretty ottamaan ennen piletystä.... Mutta totta sekin, että kaikkea ei voi saada, joten täytyy olla tyyvyväinen siihen mitä on :)

   Poista
 4. Hyvä teksti! Juuri näitä asioita yritän itsekin aina hääpareille painottaa. Meillä on Eeva-Marian tapaan lista kuvaajille ja toiveista toteutui ehkä 80-90 %, osa kiireisen aikataulun takia. Ryhmäkuvat otettiin välittömästi alkumaljojen jälkeen seremoniamestareiden opastuksella, koska niitä emme halunneet missata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lista olisi ollut tosi fiksu veto, meillä toki oli sen verran vähän aikaa kuvailuun, ettei kaikkia olisi kuitenkaan ehtinyt ehkä ottaa. Mutta kyllä meilläkin suurin osa kuvista tuli otettua :)

   Poista
 5. Mahtava postaus! Tuosta Sompinmäen linkistä oli suuri apu, täytyypi tehtailla samantyyppinen meidän kuvaajalle, just in cas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse kaasona yksissä häissä syksyllä ja juuri hääparin kanssa puhuttiin kuvauksesta. Jonkinlainen tällainen lista heillekin ehdottomasti tulee :)

   Poista
 6. Tämä posaus tuli nyt loistavaan aikaan, kun juuri varasimme kuvaajan häihimme. Kiitos siis tästä!

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!