10.10.2012

Good morning my darling!


Kuva: academicmatters.ca
 


Huomenlahja. Niin. Tarpeellinen? Tarpeeton? Panosta? Pihistä? Itse tykkään lahjojen antamisesta niin paljon, että toivon saavani huomenlahjan ja aion sellaisen myös antaa. Tuskin huomenlahjoihin meillä mitään omaisuuksia tuhlataan, mutta varmaankin enemmän kuin pari kymppiä.

Mikä huomenlahja? Huomenlahja on vanhan perinteen mukaan aviomiehen vaimolleen hääyön jälkeisenä aamuna antama lahja. Aiemmin huomenlahja saattoi olla vaikkapa lehmä, torppa, astioita tai rahaa. Nykyaikana huomenlahja on usein tai vastaava. Myös morsiamet antavat nykyään usein lahjan tuorelle aviomiehelleen. Huomenlahjalla ei nykyään ole syvällisempää merkitystä, kuin se, että puolisot yksinkertaisesti haluavat antaa toisilleen jotain juuri alkaneen avioliiton kunniaksi. Huomenlahjan tarkoitus historiassa oli kuitenkin turvata vaimon toimeentulo mahdollisen leskeksi jäämisen jälkeen. Huomenlahjan antaminen oli jopa säädetty lailla. Toisaalta huomenlahjaa pidettiin myös korvauksena neitsyyden menettämisestä. Kun aviopuolisot saivat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen, huomenlahja menetti merkityksensä. (Lähde: Wikipedia)
 
Huomenlahjalla oli aikaisemmin Suomessa oikeudellista merkitystä sellaisissa avioliitoissa, jotka oli solmittu ennen 1. tammikuuta 1879. Vuonna 1879 tai sen jälkeen solmituissa avioliitoissa huomenlahja ei tullut kysymykseen alla olevien määritelmien mukaisena.
Huomenlahjan saattoi määrätä mies, omasta omaisuudestaan ja ennen vihkimistä, tulevalle vaimolleen. Lahjan sai antaa joko kiinteänä tai irtaimena omaisuutena mutta ei kummassakaan näistä lajeista yhdessä. Huomenlahjasta saatettiin määrätä myös laissa.
Jos vaimo kuoli ennen miestään, huomenlahja kävi mitättömäksi. Samoin lahja mitätöityi, jos vaimo tahallaan tai törkeästä tuottamuksesta surmasi miehensä taikka huoruusrikoksen kautta oli syypää avioliiton purkautumiseen. Jos kaupungissa asuvilla aviopuolisoilla oli lapsia, huomenlahjaa ei annettu. Jos mies kuoli eikä huomenlahjaa ollut määrätty, sai vaimo puolet siitä, mitä mies olisi enintään voinut huomenlahjaksi antaa. Lapsilla tai miehen perillisillä oli valta antaa tällainen huomenlahja oman harkintansa mukaan joko irtaimena tai kiinteänä omaisuutena. (Lähde: Wikipedia)

Aikas jännä tuo huomenlahjan historia, eipä minulla ainakaan ole ollut tiedossa, että se on joskus ollut ihan lakiinkin kirjattu juttu. Tykkään ehkä enemmänkin nykyisestä romanttisemmasta vivahteesta. Entäs mitäs lahjaksi? Minulla on montakin ideaa, mitä miehelle voisi ostaa, mutta taidanpa tässä postauksessa keskittyä kuitenkin siihen, että mitä itse haluaisin saada tai mitä mies ylipäätään voisi vaimolleen antaa.

Kuva. Pearl Hours


Ihania huomenlahjavaihtoehtoja on lukemattomia, mutta haluaisin kuitenkin jonkin sellaisen huomenlahjan, joka säilyisi vuodesta toiseen. Sellainen voisi olla esimerkiksi koru. Aitoa helmikaulanauhaa olen himoinnut jo pidempään, se olisi unelmieni lahja! Mutta onhan niitä paljon muitakin ihania lahjoja, esimerkiksi:

- Liput johonkin konserttiin tai keikalle tai teatteriin ja vaikkapa vielä ravintolaillallinen lisäksi
- Merkkilaukku
- Kello
- Viikonloppumatka esim. Pariisiin tai Lontooseen
- Tatuointi (ei kylläkään minulle, kiitos)
- Hemmotteluhoito kauneushoitolassa
- Lahjakortti johonkin ihanaan liikkeeseen
- Ihanat kengät, vaikkapa lisää Minna Parikoita
- Korvakorut
- Hajuvesi
- Valokuvakirja parin yhteisestä taipaleesta
- Itse kirjoitettu rakkausruno
- Joku extreme-elämys, esim. laskuvarjohyppy tai benji

Mitä sinä sait? Mitä aiot antaa? Mitä haluaisit saada?

Ja tähän loppuun aivan ihana kuvasarja first morning -kuvauksesta. Onnellisen näköinen pari, mutta en minä ehkä kuitenkaan ihan haluaisin, että kukaan tulisi meitä suihkuun kuvaamaan... Menee hiukan.. ööö... liian pitkälle? :) Kuvat täältä.

 
 
 
  

11 kommenttia:

 1. Voouu mitä kuvia! :D Ehkä aistittavissa hieman liikaa eroottista latausta munkin mieleen, hah.

  Hyviä lahjavaihtoehtoja oot maininnut, toivottavasti joku "avuton" mies löytää tänne :)

  Mä sain kellon ja se on kyllä ollut joka päivä ranteessa häiden jälkeen :) Oonkin kilpaa ihaillut sitä ja nimetöntä päivittäin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ehkä hiukan liikaa tuota erotiikkaa noissa otoksissa... Täytyy toivoa, että jonkun ideapulassa olevan miehelle löytyy apu tätä kautta.

   Poista
 2. Mä ehkä tahtoisin mieluiten jotain hemmottelua. Oon huono käyttämään koruja, matkat on vähän mahdottomia tällä hetkellä, kenkiä sulho ei IKINÄ ostaisi mulle... :D Hänestä niitä on jo aika paljon muutenkin (eeeei, ei mun mielestä). Mutta vaikka joku megaihana kasvohoito, kampaajakäynti värjäyksineen, illallinen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oikein ahkerasti vihjailis, niin ehkä se hankkis vaikka ne oranssit Parikat ;). Sama vika vähän meilläkin, mulla on muka liikaa kenkiä. En yhtään tajuu!

   Poista
 3. Kihlattuni ei niin kovin romanttinen ole tai ainakaan näytä sitä :D
  Niin joku rakkauskirje tai runo olisi aivan ihana. Sitä voisi sitten aina lueskella, kun kaipailisi niitä romanttisia sanoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Runo voisi olla ihana, sen voisi sitten kaivella aina tarpeen tullen jostain lipaston laatikosta ja lueskella :)

   Poista
 4. Itse haluaisin jotain "pysyvää" kuten korun, kellon tms:) Joku meistä kehystetty kuva olisi kiva (meistä kun ei juuri ole yhteiskuvia). Oli kyllä aikamoisia kuvia, itse tykkään mieluummin noista First look-kuvauksista:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kyllä ehdottomasti olen enemmän niiden first look -kuvien kannalla! En ehkä ihan haluaisi kuvaajaa pyörimään hotellihuoneeseen häiden jälkeisenä aamuna...

   Poista
 5. Ai kauhee mitä kuvia! :D Siis noin rohkeita! Me ei ikinä voitais päästää mitään valokuvaajaa noin "lähelle" :DD

  Mä en tiiä YHTÄÄN mitä voisin antaa miehelle huomenlahjaksi! Se on saanu multa jo ne kaikki "perinteiset": kellon, hajuveden, lahjakortin lempparivaatekauppaan, keikkaliput, Pariisin matkan... Vai pitäiskö vaan päättää, että säästetään nekin rahat reissuun... Ois ainakin fiksua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se ois ainakin järkevä vaihtoehto. Voisittehan sitten vaikka sopia, että siellä reissussa meette jossain vaiheessa johonkin oikein sikaluksuspaikkaan vaikka yheksi yöksi tai vaikka helikopterilennolle tai ihan mitä vaan :)

   Poista
 6. Great selection!
  Hey what about following each other? Visit my blog and let me know, it would be great to keep in touch!
  XOXO
  Ylenia

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!